Planeet Aarde groeit

Onlangs kwam er iets zeer interessants langs – de Aarde verandert, namelijk expandeert. Sommige wetenschappers, die de tektoniek van de platen bestudeerd hebben, en andere aanwijzingen, zouden daarover vertellen, ook al is het nog geen algemeen geaccepteerde “wetenschappelijke hypothese”. Wat zal het betekenen voor de toekomst? Dat zal verregaande gevolgen kunnen hebben ook voor menselijke systemen. In ieder geval, hier een uitleg over expanderende Aarde (in het Engels).

“Er bestaat een brede waaier van bewijsstukken dat de Aarde, net als andere planeten, aan het groeien is. Oude theorie van platen-tektoniek was gedeeltelijk correct, dat alle continenten waren een geheel in het verleden. Maar de continenten waren samengevoegd op een kleinere planeet, niet als een grote eiland.”

(EN: “There is a lot of supporting evidence that the earth, and all planets are growing. The old theory of plate tectonics was partially true, that all the continents were joined in the past. But the continents were joined together on a smaller planet, not as one big island”.)

De term die we vaak horen is “subduction theory”. In het Nederlands betekent dat in het kort: Subductie is het proces waarbij een oceanische plaat onder een andere oceanische of continentale plaat schuift. Onder convergente plaatgrenzen vindt convectie plaats van de lithosfeer (de aardkorst en een deel van de mantel). De zwaardere en koude oceanische korst, met de bovenliggende sedimenten, duikt onder de lichtere en warme continentale of een andere oceanische korst. Het dichtheidsverschil tussen de lithosfeer en onderliggende asthenosfeer is bepalend of, en voor de mate waarin subductie optreedt. (Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Subductie)

The Growing Earth Part 1 of 2 (10:04) – Neal Adams

The Growing Earth Part 2 (12:15)

Er was ook een link naar de animatie over de mogelijke beweging van de continenten over ca. 250 miljoen jaren.

https://www.youtube.com/watch?v=Ekz0vXhy9QA

Een gedachte over “Planeet Aarde groeit

  1. Pingback: Vraag-en antwoord over Expanding Earth met Don Findlay | Brongenoten