Is ons universum bewust?

Geïntegreerde informatietheorie uitgelegd

Enkele van ‘s werelds meest gerenommeerde wetenschappers geloven dat de kosmos een innerlijk leven heeft dat vergelijkbaar is met dat van ons. Laten we in deze video een paar onderzoeken en voorstellen bekijken van wetenschappers die proberen aan te tonen dat het universum bewustzijn heeft.

https://www.youtube.com/watch?v=8E333CdgS4g  (8:32)

Allereerst, wat is bewustzijn precies? De basisdefinitie van bewustzijn laat veel vragen onbeantwoord. Volgens de Oxford Dictionary of Psychology is bewustzijn de normale mentale toestand van de waaktoestand van mensen, gekenmerkt door de ervaring van percepties, gedachten, gevoelens, bewustzijn van de buitenwereld en vaak in het zelfbewustzijn van mensen.

Wetenschappers hebben eenvoudigweg niet één uniforme theorie over wat bewustzijn is. We weten ook niet waar het vandaan komt of waarvan het gemaakt is. Wetenschappers denken dat bewustzijn inherent is aan zelfs de kleinste stukjes materie. Dit idee suggereert dat de fundamentele bouwstenen van de werkelijkheid een bewuste ervaring hebben. Cruciaal is dat het impliceert dat bewustzijn overal in het universum te vinden is. Een van de leidende geesten in de natuurkunde, de Nobelprijswinnaar van 2020 en zwarte gatpionier Roger Penrose, heeft uitgebreid geschreven over kwantummechanica als een vermoedelijk voertuig van bewustzijn. In 1989 schreef hij een boek genaamd The Emperor’s New Mind, waarin hij beweerde dat het menselijk bewustzijn niet-algoritmisch is en een product van kwantumeffecten. Lees zijn boek – https://amzn.to/3X1CAvG

De resulterende theorie wordt Integrated Information Theory (IIT) genoemd. In IIT is bewustzijn overal, maar het hoopt zich op op plaatsen waar het nodig is om verschillende gerelateerde systemen aan elkaar te lijmen. Dit betekent dat het menselijk lichaam boordevol systemen zit die met elkaar in verband moeten staan, dus er is veel bewustzijn dat kan worden berekend. De hoeveelheid bewustzijn in de geïntegreerde informatietheorie staat bekend als phi.

Links naar de boeken:

De weg naar de werkelijkheid door Roger Penrose – https://amzn.to/3WYnPd0

De nieuwe geest van de keizer door Roger Penrose – https://amzn.to/3X1CAvG

Tijdstempels/hoofdstukken:

00:30 What Exactly Is Consciousness?

01:45 Quantum Consciousness

03:22 Integrated Information Theory

04:35 Creating Superconsciousness

06:45 The Role Of the Observer