Rood lampje, groen lampje, contact!

Het samenzijn onder de sterrenhemel, schouder aan schouder, de woorden uitgesproken met een enorme kracht dwars door ruimte en tijd, naar iedereen die luisteren wil. Gevolgd door een vredeslied, eerst onzeker en zacht, daarna uitvliegend naar alle kanten, tot boven de spitse donkere kronen van cipressen … Het vuur was bijna uitgedoofd maar liet zich graag voeren met van alles, van grote takken tot dunne sprietjes. Het gaf weer warmte maar de gezichten van mensen, die in stilte eromheen zaten, bleven in duister gehuld. Op het laatst hebben we toch gepraat over van alles wat die dag langs was gekomen, wat we wilden delen, en nu was het moment om dat te doen. Over sterren, mensen en quantumfysica.

De volgende avond was abrupt afgelopen, “zondagse rust” opzij geduwd door een storm van vragen en een werveling van beelden. Iedereen leek elders te zijn gegaan, moe, maar toch te onrustig om naar bed te gaan. Half twaalf, en de lucht is prachtig helder met een bijna volle maan. Niemand wou mee, ook helemaal goed. Dan maar de laan van essen uitlopen en blijven kijken en luisteren (Ik ontvang!).

Indrukken en gedachtes komen tot rust tijdens het lopen. De staat van verwondering daalt neer, maar niet zonder plotselinge golf van tranen (“He, ja, ik zie en ik hoor je, maar ik kijk naar voren. En ik ontvang en ik zend uit!”) Ik besluit naar links te gaan, bergop, naar de openingen, waar veel sterren te zien zijn. In de zwarte tunnel van bomen plotselinge grote beweging met een nasleep… Wat is het? (Ben ik bang? Grappig, waarom eigenlijk?)

Aan de rand van het dorpje, vlak voor lantaarnpalen en sportvelden is er een mooie open plek met  omgezaagde boomstammen, de rug gesteund door een rij bomen. In de ochtend was ik daar ook geweest om de zon te zien opstijgen. Nu ruikt het anders, de grond is nog warm en de dauw is nog niet gevallen.

En toen zag ik hem. Het lijkt een vliegtuig met het groene en het rode lampje, die netjes richting Luik vliegt… Hoewel, hij lijkt supertraag te vliegen, het valt op en ik blijf kijken. Hij maakt geen geluid, het is heel stil. Na een tijdje zie ik dat hij een soort kantelbeweging maakt en ik zie een rij lampjes in plaats van het groene en het rode van net. Ik zou kunnen zeggen, dat het een rond vaartuig is. Ik weet niet, hoe groot het is, het voelt als een kleiner iets. Ook omdat het leek, dat die soms windvlagen trotseerde, als een vlieger op grote hoogte.

Ik vraag met een hand op m’n hart: zou u een rondje kunnen maken? Drie tellen en hij maakt een rondje. Ik vraag, of de lampjes oranje kunnen worden. Niet gelijk, maar ze werden een andere, iets diepere kleur, dan het geel van net. Plotseling hoor ik een dreungeluid van een naderend vliegtuig, ergens hoger. Het was iets voor 12 uur. En wat zie ik: “mijn” vaartuig vliegt naar een bepaalde sector (iets naar links en verder af), zet het rode en het groene lichtje aan en vliegt een poos met een constante snelheid, totdat het vliegtuig weg is. En dan – jaaaa – keert ie terug en draait nog een rondje. Ik voel me blij, dat zeg ik ook, ik praat meer, maak zelf ook een rondje en zing een kinderliedje (weliswaar zonder gitaar). Jammer, dat ik geen fototoestel bij me heb, alleen een zaklamp. Ik probeer een paar keer iets met het knipperen van licht, maar ik zie geen veranderingen.

Elke keer als er een vliegtuig komt, was misschien 5 of 6 keer, herhalen ze de truc met het rode en groene lichtje. En elke keer komt ie terug. Na drie kwartier voel ik dat ik het koud heb, ik vertel waar ik naar toe loop, misschien wil die ook “mee”? Na een paar honderd meter langs de autoweg kijk ik tussen de bomen: wat apart – de hele lucht is onder sluierbewolking. Geen ster meer te zien. Zelfs het maanlicht is gedimd. Hadden we het eerder gehad over snelveranderende uitschuifbare … setting boven of in de buurt van het kasteel?

De volgende ochtend vroeg liep ik terug naar die plek. En wat ik voelde was heel bijzonder – van binnenuit – een warme, grote zucht, vol verlangen. Ze wachten op ons. Ik ontvang en ik zend uit. (september 2021)

============================================================================================

http://Enigma – MMX The Social Song – With Lyrics