Starry Nights

(Door Thérèse Jeunhomme) Sinds een paar weken neem ik voor mij nog niet eerder geziene bewegingen in/van sterren waar aan de donkere hemel. Voor zover ik een en ander vanuit mijn tuin kan overzien, zie ik drie grote, helder wit licht gevende sterren die op grote afstand van elkaar op èèn lijn lijken te staan. Er zijn veel meer sterren te zien, evenwel zijn die minder helder en zichtbaar. Ook zie ik een grotere geel licht gevende ster of planeet, waarvan ik vermoed dat dit Venus is. Ik heb geen verstand van al die sterren(stelsels) en een speurtocht op het web maakt me niet wijzer. Integendeel zelfs, al die cijfertjes duizelen mij. Dus kan ik hier niet schrijven naar welke sterren(stelsels) en planeten ik kijk.

Wel weet ik dat dit geen aards ruimteschip is, want ISS heb ik vaak genoeg als een klein lichtpuntje in een rechte lijn zien overvliegen. Ook kunnen het geen satellieten van Elon Musk (neuralink) zijn, want die draaien ook rondjes rond de aarde. En waar ik naar kijk ‘staat stil’. Nou ja, niet echt dus, want alles is in beweging, maar ik bedoel hier aan te geven dat ik het verschil tussen satellieten, een aards ruimteschip en sterren kan onderscheiden.

Zo stond ik op een avond buiten naar de hemel te kijken, en vielen mij die drie heldere sterren en die gelige planeet op. Ik keek een poos naar een van die helder wit licht gevende sterren die redelijk dicht ‘boven’ mijn woning staat, en het ging bewegen! Huh? Van links naar rechts en draaien. Nou moe, ik was wel even van mijn stuk. Nadat ik hier een hele poos naar had staan kijken ging ik om wat voor reden dan ook mijn verrekijker, die al 20 jaar ergens in een lade licht, opzoeken. Door mijn kijker zag ik wat ik nog nooit eerder heb gezien: de ster ging allerlei capriolen maken. Het bewoog heen en weer, maakte cirkels, ging op en neer en dit ging allemaal razendsnel. Soms zijn er aan de randen ook kleuren zichtbaar, kobaltblauw, rose en zachtgroen. Eenmaal heb ik een ster zien ‘omvormen’ tot iets wat wel vleugels en een ‘zwaluwstaart’ leek. Ik heb drie opeenvolgende avonden naar dit verschijnsel gekeken door mijn kijker, om mezelf te overtuigen…

Inmiddels neem ik deze supersnelle bewegingen in de drie grote(re) heldere sterren en de geel licht gevende planeet waar. Als het onbewolkt is lig ik met jas, muts, sjaal en handschoenen in mijn tuinstoel door mijn verrekijker naar deze bewegingen te kijken. Ik kijk. Verder niets. Mijn hart is wijd open en superkrachtig, ik voel tintelingen over mijn rug.

Voor deze ene keer heb ik maar eens geschilderd wat ik waarneem, al is dit natuurlijk geen goede weergave van alle bewegingen aan de hemel die ik bekijk. Evenwel is het een stilleven van de Starry Nights bezien vanuit mijn tuin.

Door Thérèse Jeunhomme