Relativiteitstheorie – de weg naar de basiswetten?

❓VRAAG:

Begreep Einstein het idee van relativiteit helemaal van begin tot einde? Zo niet, wat miste hij dan?

❗️ ANTWOORD van lee:

Er bestaat niet zoiets als ‘van begin tot einde’; het is relatief ten opzichte van andere variabelen. Onze gehele wetenschap is gebouwd op relatieve waarden. Het is dus niet verrassend dat een soort van eindrelativiteit als slotakkoord voor de klassieke natuurkunde is verschenen.

Einstein bekeek de wereld als het ware geometrisch. Vaste objecten bewegen langs trajecten en zoiets dergelijks. De ruimte zelf wordt door hem beschouwd als een soort constante, en het onderwerp “velden” (golfeffecten) stond in die tijd nog in de kinderschoenen.

Als gevolg hiervan legde Einstein de relatie tussen ruimte en tijd vast (in klassieke termen – massa en energie), maar hij bleef zelf in het algemeen een aanhanger van de Newtoniaanse natuurkunde. We kunnen zeggen dat hij de klassieke natuurkunde naar een nieuw niveau heeft gebracht. Dit is echter natuurkunde die een systeem beschrijft dat in zichzelf gesloten is en de limiet van de lichtsnelheid bereikt. Verder stopt het, de weg lijkt versperd. En de Nobelprijs werd hem formeel om een ​​andere reden toegekend.

Het is niet zo dat Einstein iets gemist heeft, hij ging niet verder het onderwerp in: waar is de bron van energie, tijd en massa zelf. Het bedenken van een vergelijking voor hun verband is goed, maar hun oorsprong ontdekken is nog beter. Weet je, het is alsof je de beste benzinemotor ter wereld maakt en elektrische motoren niet in beschouwing neemt. Dit is ongeveer de analogie.

Er zijn dus geen onduidelijkheden over de Relativiteitstheorie (RT) zelf – alles is perfect geformuleerd. En trouwens, het is nu helder dat RT ons universum niet beschrijft, en ook hier hielp Einstein mee. Omdat er RT bestaat en er tegenstrijdigheden zijn met de kwantumfysica, hebben wetenschappers een uitstekende reden om verder te gaan: de tegenstrijdigheid creëert een uitdaging voor de wetenschap en duwt haar in de richting van nieuwe theorieën en hypothesen. Zie je, als deze tegenstrijdigheid er niet was geweest, zouden veel inconsistenties in de Natuurkunde misschien lange tijd niet worden opgemerkt. En zo leidt het tot een Uniforme Veldtheorie. Het is nog niet in zijn volledige vorm gecreëerd, ze sleutelen alleen maar aan hypothesen, maar zelfs de naam bestaat al. En er is al een nieuwe term – het inflatonveld – de eerste pogingen om tot de essentie van de basiswetten te komen.

Source: https://t.me/lee_vibrations/6764


Over inflatie-theorie en het veld

“De theorie gaat ervan uit dat een bepaald, niet nader bekend, veld zich gedurende korte tijd niet op de energetisch laagste waarde bevond, terwijl dat gezien de dalende temperatuur wel verwacht zou worden. Deze ‘onderkoelde’ situatie gaf aanleiding tot een negatieve druk, wat volgens de algemene relativiteitstheorie zorgde dat de zwaartekracht een afstotend effect had (vergelijkbaar met het effect van een kosmologische constante). Hierdoor werd het heelal in zeer korte tijd zeer sterk opgeblazen – huidige modellen gaan uit van een expansie met een factor 1030 tot wel 10100 in 10−35 seconde.

Naarmate deze expansie groter is geweest, betekent dit dat het voor de mens zichtbare heelal een steeds kleiner (toch al minuscuul zijnde) deel van het totale heelal blijkt uit te maken. Als de inflatie bijvoorbeeld een factor 1036 is geweest, is de omvang van het heelal dat de mens niet kan zien zeker meer dan een miljoen keer groter dan het deel dat de mens wel kan zien. Uitgegaan wordt van een uitdijing van het heelal in 10 tot -35 seconde. Deze tijd lijkt gering, maar is nog te groot. Dit komt doordat ’tijd’ alleen materie gebonden is. Na de oerknal bestond er nog geen materie en dus ook geen tijd. Energie is niet ’tijd’ gebonden en dus bestaat er binnen de Energie geen tijd. 

Pas na de vorming van quarks als kleinste massa-deeltjes begon ook de ’tijd’. Het heelal blijft uitdijen totdat eens alle materie of massa weer zal omgevormd zijn in Energie. Dan zal ook de tijd ophouden te bestaan, want alleen massa heeft tijd nodig om te verplaatsen. Ook gebeurtenissen hebben tijd nodig, omdat gebeurtenissen plaatsvinden binnen de materie. Gebeurtenissen vinden plaats door verandering en/of verplaatsing van materie.”

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Inflatie_(kosmologie)

Vertel hoe jij het ervaart