Ik zag onlangs een videoblog, waar het om plastic probleem ging. Het blijkt dat in alle werelddelen os het ons als beschaving nog niet gelukt om de enorme hoeveelheid plastic zo te verwerken, dat het niet in het milieu terecht komt. En het gaat niet alleen om flessen, plastic zakken en wegwerp “medische spullen” van afgelopen twee jaar. De bulk wat er in het water terechtkomt bestaat uit gedumpte visnetten!
In de oceanen zijn er echte eilanden ontstaan (in het Engels ook “gyres” genoemd), daar waar de stromingen al dat plastic bij elkaar laat samenkomen. Sommige soorten van plastic worden week en worden “microplastics”. Helaas, blijven zowel harde stukjes als microplastics nog lang in het water drijven. Aan het einde van de episode praten ze ook over wat wel mogelijk is (zie onder).
Video: Plastic Pollution In The Great Pacific Garbage Patch Created Something Incredible
https://youtu.be/qEuL925ovZ8 (14:05)
Op de site, die ook in het Nederlands is, kun je lezen over “de eilanden” en over bijvoorbeeld “Schijnoplossingen”. https://www.plasticsoupfoundation.org/plastic-probleem/plasticsoep/waar-is-de-plasticsoep/

================== =====================
Oplossing met het behoud van de “biotoop”
Open Ocean Exploration
@RebeccaRHelm ( https://twitter.com/RebeccaRHelm/status/1520109092345290752 )
Oct 3, 2019
Earlier this year I warned that @TheOceanCleanup would catch and kill floating marine life. This week they announced they’re collecting plastic, and their picture shows HUNDREDS of floating animals trapped with plastic (red circles).

Oké, dus als er een grote net wordt gebruikt, dan vist die ook alle drijvende zeediertjes. Het wordt vergeleken met het “platwalsen van een weiland om plastic tasjes te bestrijden”. Is er een andere oplossing mogelijk, met het behoud van zeefauna?
Enkele jaren wordt er gewerkt aan de manieren om plastics af te breken door middel van bacteriën en enzymen. Eronder is een abstract uit een recente publicatie in Nature daarover.
Wat zal natuurlijk ook enorm helpen, is bewuster zijn hoe plastics worden geproduceerd, gebruikt en gerecycled.
================ ============================
Wetenschappers hebben een nieuwe enzymvariant ontwikkeld die afvalplastic in minder dan 24 uur volledig kan afbreken, waardoor de hoop wordt gewekt dat biologische processen een manier kunnen zijn om misschien een deel van de groeiende plasticcrisis in de wereld aan te pakken.
Onderzoekers van de Universiteit van Texas in Austin maakten donderdag bekend dat ze kunstmatige intelligentie hadden gebruikt om met succes een type enzym te ontwikkelen, hydrolase genaamd, dat PET-plastic kan afbreken tot zijn samenstellende moleculen. Deze materialen kunnen vervolgens worden hervormd tot nieuwe producten. <…>
=================== ========================
Door machine learning ondersteunde engineering van hydrolasen voor PET-depolymerisatie
Abstract
Kunststofafval vormt een ecologische uitdaging (1,2,3) en enzymatische afbraak biedt één, potentieel groene en schaalbare, route voor het recyclen van polyesterafval(4).
Poly(ethyleentereftalaat) (PET) is goed voor 12% van het wereldwijde vaste afval(5), en een circulaire koolstofeconomie voor PET is theoretisch haalbaar door snelle enzymatische depolymerisatie gevolgd door herpolymerisatie of conversie/valorisatie in andere producten (6,7,8,9,10).
De toepassing van PET-hydrolasen werd echter belemmerd door hun gebrek aan robuustheid voor pH- en temperatuurbereiken, trage reactiesnelheden en het onvermogen om onbehandelde postconsumer-plastics direct te gebruiken. Hier gebruiken we een op structuur gebaseerd, machine learning-algoritme om een robuust en actief PET-hydrolase te ontwikkelen. Onze combinatie van mutant en scaffold (FAST-PETase: functionele, actieve, stabiele en tolerante PETase) bevat vijf mutaties in vergelijking met wild-type PETase (N233K/R224Q/S121E van voorspelling en D186H/R280A van scaffold) en vertoont superieure PET-hydrolytische activiteit ten opzichte van zowel wildtype als gemanipuleerde alternatieven (12) tussen 30 en 50 °C en een reeks pH-waarden. We tonen aan dat onbehandelde, post-consumer-PET van 51 verschillende gethermovormde producten allemaal bijna volledig kunnen worden afgebroken door FAST-PETase in 1 week. FAST-PETase kan ook onbehandelde, amorfe delen van een commerciële waterfles en een volledige thermisch voorbehandelde waterfles bij 50 ºC depolymeriseren. Ten slotte demonstreren we een closed-loop PET-recyclingproces door FAST-PETase te gebruiken en PET te hersynthetiseren uit de teruggewonnen monomeren. Gezamenlijk demonstreren onze resultaten een haalbare route voor enzymatische kunststofrecycling op industriële schaal.
Source: Nature https://www.nature.com/articles/s41586-022-04599-z
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.