Vandaag de wereld van patenten ingedoken die iets te maken hebben met virtuele werkelijkheid, virtual reality, of VR. Gebaseerd op de manier waarop de “echte realiteit” aangepast wordt worden ook termen gebruikt als AR, augmented reality, XR, extended reality en anderen. Het is duidelijk dat er heel veel ontwikkelingen op dat gebied al gaande zijn, zelfs vergeleken met twee jaar geleden. Het voelde dat er met meerdere mensen ernaar gekeken moet worden. Zelfs al het “te moeilijk en specialistisch” lijkt.
De toepassingen van de “spatial computing” en VR/AR kunnen goed benut worden, bijvoorbeeld bij trainingen waar zeer speciale situaties in voorkomen (monteren en demonteren van apparatuur bij een nucleaire krachtcentrale of hoe men chirurgische ingrepen uitvoert). De enthousiaste ontwikkelaars beloven dat er een enorme winst uit te halen valt ook voor het ontwerpen van gebouwen of machines: door “simulaties in digitale omgevingen” wordt de beste versie “in het echt” gebouwd. Maar mensen moeten wellicht eerst heel goed weten wat het is en wat het met een mens doet of kan doen. Zodat we meer bewust ervan zijn.
Disney registreert patent voor virtual reality-technologie zonder bril
Source: https://canaltech.com.br/inovacao/disney-registra-patente-de-realidade-virtual-sem-oculos-206013/
Bij Alveni Lissabon | Bewerkt door Douglas Ciriaco | Januari 6, 2022
The Walt Disney Company heeft het patent geregistreerd voor een apparaat dat virtual reality en augmented reality kan produceren zonder dat er een bril, headset of digitale apparaten nodig zijn. Virtual World Simulator is op 28 december vernoemd naar het U.S. Patent and Trademark Office en zal iets uitbrengen, die tot nu toe ongehoord was.
Het patent suggereert dat Disney van plan is om de lat voor digitale simulatie te verhogen naar iets nieuws, ver voorbij virtual reality (VR) en augmented reality (AR), twee van de belangrijkste productiefocussen voor grote technologiebedrijven. De metaverse van Disney-themaparken moet digitale, data- en fysieke elementen verbinden in een “virtueel verbeterde fysieke realiteit en een fysiek persistente virtuele ruimte”, aldus de documentatie.
Het lijkt erop dat Disney bereid zou zijn om een op Disneyland geïnspireerd virtueel universum te creëren dat de simulatie van geanimeerde personages en pretparkattracties op een gevirtualiseerde, 3D en realistische manier mogelijk zou maken. De technologie zou driedimensionale beelden gebruiken die worden gegenereerd door meerdere projectoren die in staat zijn om een hoge snelheid van beelden per seconde te genereren.
Hoe werkt Virtual World Simulator?
Het uitgangspunt van Virtual World Simulator zou het gebruik zijn van de SLAM-techniek (Simultaneous Localization and Mapping and Mapping), die het standpunt van de gebruiker in realtime volgt en wijzigingen in afbeeldingen implementeert, wat een vergelijkbaar gevoel geeft als onderweg zijn.
Virtuele 3D-effecten zouden worden ontworpen op echte parklocaties en kunnen geanimeerde personages tot leven brengen of geanimeerde objecten, rekwisieten en illustraties simuleren. Als alles goed gaat, kan de ervaring van het bezoeken van Disneyland en Walt Disney World parken een nog betoverendere en uniekere ervaring opleveren.

Volgens John DeStefano, technisch technologie- en patentconsultant van Founders Legal, zou de entertainmentgigant voorlopen op concurrenten door onafhankelijke simulaties van het telefoonscherm of de hoofdtelefoon te brengen. “Disney heeft een systeem ontwikkeld dat bijna lijkt op een filmprojector om op een echt oppervlak te projecteren wat mensen op een scherm zien,” legde hij uit in een interview met SiliconValley.
Er is nog steeds geen deadline voor Disney om Virtual World Simulator-technologie in te zetten, maar het zal waarschijnlijk niet zo lang duren, omdat het patent vaak een van de laatste processen is die in productontwikkeling lopen.
Metaverse x echte wereld
De toepassing van virtual en augmented reality op fysieke omgevingen is niet bepaald een nieuwigheid, omdat het al door het bedrijf werd gebruikt tijdens de Mickey’s Mix Magic-show in Disneyland, die afbeeldingen gebruikt die op de gevels van Main Street worden geprojecteerd en gesimuleerde hologrammen om een realistische ervaring te brengen.

Disney-parken gebruiken virtual reality-trucs al lang voordat de tech-industrie zich op aandacht richtte. Denk maar aan attracties zoals Six Flags en Cedar Fair, die de techniek brachten dankzij het gebruik van VR-headsets voor achtbanen, in een duidelijke poging om een innovatief tintje te geven aan een klassieke attractie.
Bij Animal Kingdom hielp een ervaring genaamd Wild AR gebruikers meer onderdompeling te geven. Het programma combineerde geavanceerde radartechnologie met cameramonitoren verborgen in de bladeren en bomen van de “jungle”, gecombineerd met dronebeelden, om bezoekers een uniek beeld van de dieren te geven.
Het bedrijf voerde augmented reality-training uit om Rise of the Resistance-operators te leren hoe ze voertuigen moeten laden en lossen, en het bedieningspaneel van de attractie kunnen bedienen.
Universal heeft ook soortgelijke plannen
Universal Studios Japan gebruikte de technologie ook bij de presentatie van Mario Kart: Koopa’s Challenge, toen het een rit in de raceauto reproduceerde met augmented reality-technieken. In dit specifieke geval waren AR-headsets nodig om de volledige actiescenario’s te ontwerpen, die de fysieke wereld transformeerden in de virtuele omgeving. Het initiatief maakte deel uit van de verspreidingsacties van het themapark Super Nintendo World, dat in maart 2021 in de stad Osaka werd ingehuldigd.

Het idee is om Mario Kart AR ook mee te nemen naar Universal Studios Hollywood, dat binnenkort een ‘Super Nintendo World’ moet krijgen. Er is nog geen openingsdatum, maar het zal waarschijnlijk allemaal snel binnenkomen om Nintendo-fans te plezieren en het pretpark naar de Verenigde Staten te pompen.
Bij Universal Studios is er ook een attractie gebaseerd op de film Pets waarmee piloten zichzelf als huisdieren kunnen zien op videoschermen verspreid over de attractie. De dieren verschijnen dankzij geavanceerde augmented reality-technieken en bootsen de gebaren van de handen, het lichaam en de gezichtsuitdrukkingen van passagiers na.
Natuurlijk is het initiatief van Universal niet zo geavanceerd als het gedurfde voorstel van het Walt Disney-bedrijf, maar je kunt nu al zien dat de concurrentie in dit segment de komende 5 of 10 jaar hevig zal zijn.
Super Nintendo World – Mariokart – vanaf ca. min 15 laten ze zien wat een speler, die zijn autootje bestuurt, kan zien https://www.youtube.com/watch?v=DKDpWMrZSJA
Source: Silicon Valley
Patent source: U.S. Patent website (U.S. Patent 11210843)
In English: https://www.tavaresoffice.com.br/en/disney-files-patent-for-glasses-free-virtual-reality-technology/

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.