Canal Cleanup Delft derde editie “alle stukjes vallen in elkaar!”

Wat een schitterende ochtend. Delft ontwaakt wanneer we op het Doelenplein in Delft voor hotel “de Plataan”, Mira Roosenburg spreken .“ Ja, eigenlijk is dit het mooiste weer om onze Canalcleanup te realiseren, zie je al die enthousiaste mensen ?” Mira glundert en wijst op het feit dat haar medeorganisator aan de Hooikade nu hetzelfde doet. De eerste editie van dit evenement heeft alweer in 2019 plaatsgevonden. 55 mensen waren toen op zondagmorgen aan de start bij het Arsenaal verschenen, om Delft van de plastic rotzooi in- en om de grachten te ontdoen. Sindsdien is het alleen maar sneller gegaan.

Het ongebreidelde enthousiasme van Mira Roosenburg is niet in te tomen; “ Als ik zie wat een vuilnis er in- en rondom ons mooie centrum ligt en drijft, ziet een ander dat toch ook?” Opruimen!

Voor de Huszar op de Hooikade spreken we Angelique Stroomberg,  in het dagelijks leven uitbaatster van het lunch café van 9 tot zeven op de Markt in Delft.” het is toch fantastisch als je kijkt naar al die mensen die op zondagmorgen hun vrije tijd willen besteden aan het opruimen van de grachten, alleen al 3 professionele fotografen !” Via Mira van “bijonsdelft”, die een locatie in Delft bestierd waar ze verschillende leuke workshops houdt, is Angelique met haar in aanraking gekomen. Het klikte meteen, het gezamenlijk besef dat je wel degelijk het verschil kan maken was zo geboren.” En dat bewijzen ze. Met tweehonderd mensen op- en rond het water worden fietsen, blikjes, lege flessen en ander afval opgehaald en ingeleverd op de Oude Delft. Voor het groenste Hotel van Nederland “Hotel de Plataan”, die belangeloos hun locatie ter beschikking heeft gesteld houdt Wethouder Bas Vollebrecht zijn welkomstspeech. “ Ideeën opschrijven en uitwerken is 1, maar gewoon een plan maken en uitwerken, met zoveel andere mensen, zoals jullie dat gedaan hebben is fantastisch. Bedankt namens de gemeente Delft. Veel initiatieven  worden uitgewerkt in beleid en dat beleid wordt ook gerealiseerd. Dit is een spontaan initiatief, is zo mooi concreet uitgevoerd, super”!

Coronaproof

Uiteraard is er rekening gehouden met de huidige maatregelen om het Coronavirus te verspreiden. Dit was best nog wel een dingetje voor de organisatie maar na contact met de afdeling Openbare orde en veiligheid van de gemeente was na de toezegging van het inzetten van BOA’s het vertrouwen versterkt. Bedankt guys! We spreken twee handhavers (BOA’S) die lopen in de Voorstraat in het centrum. Op onze vraag of ze er een beetje zin in hebben geven ze aan dat alles volledig onder controle is. De aanwijzingen van de organisatie worden goed opgevolgd.

De bekende Delftse artiest, Tijn Noorderbos maakt een waar kunstwerk voor zijn horeca gelegenheid  aan de Oude Delft, van het opgehaalde vuil. Als we Tijn spreken nadat hij zijn voormalige telefooncel “Voor de kunst” artistiek heeft ingericht met het opgehaalde vuilnis, geeft hij een reactie. “ Op de blikjes die nu aangeleverd worden zou statiegeld moeten worden geheven, ik snap niet waarom dat nog niet is gerealiseerd” Even later spreken we Peter van der Hem, ook werkzaam bij de gemeente Delft ;“ik krijg zoveel energie van deze mensen die ons een warm hart toedragen”. Van Peter tot aan alle vrijwilligers! vindt maar eens een tiental mensen die op zondagmorgen “captain” willen zijn om alles in goede banen te leiden. Stichting Stunt is van wezenlijk belang gebleken. Zij hebben muntjes geslagen van recycled plastic en stellen de fluisterboten van de Canalhopper beschikbaar. We bewonderen het door Tijn Noorderbos gemaakte kunstwerk van het opgehaalde vuil.

“ Werken moet beloond worden vinden Angelique en Mira: Iedereen krijgt een muntje van gerecycled plastic om een versnapering bij een van onze sponsors te gebruiken”. Sponsoren hebben zich na onze benadering  opgeven, of kwamen zelf spontaan naar ons toe. Een bakkie koffie, portie bitterballen, bolletje ijs, broodje, voor ieder wat wils. Alle sponsoren staan op de website “Canalcleanupdelft”  die voor het evenement is gemaakt door Rebecca Briard uit Drenthe die ook vanmorgen aanwezig was.  

We sluiten af met een terugblik op een succesvolle derde editie van deze Canalcleanup.

Mira: “We krijgen vaak de vraag: “ is het niet voor de gemeente Delft een verantwoordelijkheid om de grachten schoon te houden? We hebben veel contact met de gemeente en geloof me, de gemeente stelt alles in het werk om de grachten en de straten zo schoon mogelijk te houden maar… het afval van de toeristen, studenten en vooral van onszelf is onze verantwoordelijkheid, die moeten we samen oppakken. Iedereen voor zich en wij voor ons allen” lacht Mira alle kritische noten weg. “. “ Je ruimt toch ook de rommel in je eigen keuken op als je dat laat vallen?” stelt Conchita die samen met de moeder van Mira deelneemt aan de actie”

Resultaat:

Verschillende enthousiaste partners, waaronder de Gemeente Delft en de Horeca, 10 enthousiaste “captains” die hebben zorggedragen voor materiaal, draaiboeken en communicatie. Meer dan 538 kilo opgehaald vuilnis, tientallen fietsen uit de grachten. En..last but not least, enige toeristen die met verbazing zien dat wij Hollanders daadwerkelijk wat doen om de stad aangenaam te houden.

“Go green before the green goes” lachen Mira en Angelique terwijl ze tevreden terugkijken op een geslaagde ochtend.

Dat vraagt naar meer. Meld jij je ook aan? Zondag 21 februari van 10:00 tot 12:00 uur organiseren wij een wijkcleanup in de wijk Wippolder. Stuur even een mailtje naar canalcleanupdelft@gmail.com of meld je aan via www.canalcleanupdelft.nl

Met vriendelijke groet,
Mira Roosenburg Initiatiefneemster Cleanup All
06-57203159
www.canalcleanupdelft.nl

Een gedachte over “Canal Cleanup Delft derde editie “alle stukjes vallen in elkaar!”

  1. Ik vroeg me af, hoe het gegaan is, en kreeg het antwoord in Mira’s nieuwsbrief:
    “Beste Cleanuppers
    Wat een geweldig succes was onze 1e wijkcleanup op 21 februari 2021 in de wijk Wippolder. Maar liefst 59 vrijwilligers hebben 338 kilo zwerfafval en 209 mondkapjes bij elkaar verzameld.De recyclede plastic muntjes kunnen tot 20 maart ingeleverd worden bij Koffiehuys Koning voor een plasticvrij verpakt broodje kroket of tosti, gesponsord door de winkeliersvereniging Wippolder/Vrijenban. (12-03-2021)”