Sirius-21 – wat kan er in 240 dagen gebeuren

Een 5-ledige internationale bemanning sluit af 240 dagen in omstandigheden die simuleren het werken van een echte ruimteexpeditie op een maanruimtestation en het oppervlak van de maan. Onder de naam Scientific International Research In Unique Terrestrial Station (SIRIUS), werden tientallen experimenten uitgevoerd met betrekking tot de voorbereiding op verdere verkenning van de ruimte door mensen.

Source: https://www.leonarddavid.com/space-isolation-sirius-21-simulation-study-wraps-up-240-day-voyage/

SIRIUS-21 is aan de gang bij het in Moskou gevestigde Instituut voor Biomedische Problemen (IBMP) van de Russische Academie van Wetenschappen. SIRIUS wordt ondersteund door het NASA Human Research Program. De bemanning (drie mannen en twee vrouwen) bestaat uit Russische, Amerikaanse en Arabische deelnemers.

Sirius-21 bemanningsleden.

Foto: Instituut voor biomedische problemen

Isolatie studie

Op 3 juli 2022 moet het ruimte-experiment SIRIUS-21 worden afgerond. De missie begon op 4 november 2021.

Deze 240-daagse isolatiestudie omvatte het simuleren van een reis naar de maan. Tijdens het experiment dat een vlucht naar de maan nabootste, waren er een aantal problemen waarmee expeditieruimtebemanningen werden geconfronteerd, zoals:

  • sensorische deprivatie, eentonigheid, beperkte sociale contacten, beperkte leefruimte en beheerde habitat
  • factoren van autonome interplanetaire vluchten, waaronder het beperken van de middelen van de expeditie en extravehicular activiteiten op het aardoppervlak
  • professionele activiteiten van de bemanning (dokken van transportschepen, landing van de maanmodule, besturing van robotapparatuur)
  • communicatievertraging tot 5 minuten enkele reis

Een onverwachte noodsituatie

De missie begon met een bemanning van zes personen, maar één persoon moest de studie om medische redenen vroeg in de missie verlaten, en de overige vijf voltooiden de missie deze zondag. Destijds bracht IBMP een verklaring uit omdat het een Russisch bemanningslid was.

“Op missiedag 33 vond een echte noodsituatie plaats: een van de bemanningsleden, Ekaterina Karyakina, liep een lichte armblessure op tijdens het sporten op het werkende model van een multifunctionele krachttrainingsmachine. In nauwe samenwerking met de grondondersteunende diensten heeft de bemanning E. Karyakina voorzien van de nodige medische hulp en geholpen met diagnostische maatregelen.”

Na deskundig medisch advies besloot het management van het SIRIUS-project om Karyakina terug te trekken uit de experimentele faciliteit. De uitvoering van het wetenschappelijke programma voor het SIRIUS-21 240-daagse Isolatie-experiment ging volledig door.

Onderzoeksstress

Жизнь экипажа. Второй месяц 240-суточной изоляции эксперимента SIRIUS-21

Foto: Instituut voor biomedische problemen

Analoge SIRIUS-missies helpen NASA bij het verkrijgen van kennis over de fysiologische en psychologische “exploratiestress” van afgelegen en opsluiting bij mensen – allemaal ter voorbereiding op aanstaande Artemis-expedities naar de maan en op de “al-in het vizier zijnde” vlucht van bemanningen naar Mars.

Жизнь экипажа. Третий месяц 240-суточной изоляции эксперимента SIRIUS-21

Foto: Instituut voor biomedische problemen

De bemanning bestaat uit een crewcommandant, boordwerktuigkundige, een arts en onderzoekers. De activiteiten van de bemanning tijdens het experiment zijn gebaseerd op de basisbepalingen van de beroepsethiek van kosmonauten van de Russische Federatie en de gedragscode voor de bemanning van het internationale ruimtestation.

Vertel hoe jij het ervaart