Waarneming -Belangen, regels en grenzen in de ruimte

Home Tijdlijnen (forum) Bewustzijn Waarneming -Belangen, regels en grenzen in de ruimte

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 26 mei 2022 at 20:38 door Anna Krasko.
Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #8991
   Anna Krasko
   @akrasko97

   In de ruimte zijn nauwelijks regels, maar des te meer belangen

   Bron: https://decorrespondent.nl/13432/in-de-ruimte-zijn-nauwelijks-regels-maar-des-te-meer-belangen/6390331918784-0f577fa3?pk_campaign=daily

   In de ruimte zit iedereen in elkaars vaarwater. Steeds meer militaire en commerciële satellieten zweven kriskras door elkaar. Daardoor is er meer dan ooit behoefte aan heldere regels. Maar internationale wetgeving is gebaat bij duidelijke grenzen – en die zijn er buiten de dampkring niet.

   Toen Donald Trump in 2018 met zijn kenmerkende bombarie de oprichting aankondigde van een speciale krijgsmacht voor de ruimte, regende het grappen en cynisch commentaar.

   Was de aarde soms te klein voor de grootheidswaan van de toenmalige Amerikaanse president? Waarom leek dat logo van de United States Space Force  zo op het logo van Star Trek?  Was dit het zoveelste bewijs van Trumps onvermogen om feit en fictie uit elkaar te houden? De aankondiging leidde zelfs tot een satirische Netflixserie, Bekijk Space Force op Netflix. Space Force, waarin de draak wordt gestoken met Trumps buitenaardse plannen.

   Maar wat toen ridicuul klonk, is inmiddels status quo. Een jaar na die aankondiging bestempelde de NAVO de ruimte officieel tot militair domein.  Naast land, zee, lucht en cyberspace is nu ook het heelal een element van de krijgsmacht. Frankrijk, Rusland, Iran en India hebben in navolging van de Verenigde Staten een militair ruimteprogramma opgetuigd; in een aantal andere landen is een dergelijke macht in ontwikkeling. Meer daarover in deze podcast van BNR. China had overigens al voor de Verenigde Staten een aparte ruimte-eenheid opgericht in zijn rangen.

   De ruimte controleren is de aarde controleren
   Je zou kunnen zeggen: niks nieuws onder de zon. De ruimte is altijd een militair domein geweest.

   Dat begon al met het eerste mensgemaakte object buiten de dampkring: een dodelijke V2-raket van de nazi’s. Lees hier hoe ruimtetechnologie van de nazi’s na de Tweede Wereldoorlog bij NASA terechtkwam. Er volgden vele spionagesatellieten en geheime militaire missies, en sinds de eerste Golfoorlog vervult ruimtetechnologie een cruciale rol in oorlogsvoering. Of zoals oud-luitenant-kolonel van de Nederlandse luchtmacht Patrick Bolder het formuleert als ik hem spreek aan de telefoon: oorlog is allang niet meer uitsluitend staal tegen staal. Strijd zonder satellieten is voor een grootmacht niet meer denkbaar.

   Bolder is inmiddels strategisch analist ​​bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, onder andere op het gebied van de militarisering van de ruimtevaart, een veld dat de laatste jaren exponentieel groeide. Wie wil winnen, legt hij uit, moet toegang hebben tot de meeste strategische informatie, en die verkrijg je vanuit het hoogste punt, ver boven de wolken. De voormalige Amerikaanse president Lyndon B. Johnson zei het al in 1960: de ruimte controleren is de aarde controleren.

   Maar de apparatuur waarmee we die controle uitoefenen is kwetsbaar, en door het toenemende aantal satellietlanceringen is het botsingsgevaar in de ruimte in grote mate gestegen. Over de risico’s van ruimtepuin schreef ik eerder dit stuk. Daarbij vormen ook de groeiende geopolitieke spanningen een gevaar. Dat er de afgelopen twintig jaar steeds meer antisatellietwapens zijn getest is veelzeggend. Concrete cijfers zijn er niet, maar uitgaande van de tests die plaatsvonden is duidelijk dat in ieder geval China, India, Rusland en de Verenigde Staten satellieten kunnen uitschakelen of verblinden.

   Satellieten hebben betere bescherming nodig
   Een beschadigde satelliet is niet alleen militair gezien onhandig, maar kan ook grote problemen veroorzaken in ons dagelijkse bestaan. In dit stuk van BBC wordt mooi omschreven hoe een dag zonder satellieten tot grote chaos zou leiden. Van financiële chaos omdat er op aarde niet meer gepind kan worden tot het op drift raken van mensen en schepen omdat gps niet langer werkt.

   En dus is het hoog tijd, zegt Bolder, om satellieten beter te beschermen. Daarvoor zijn verschillende technieken in ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld een coating die bestand maakt tegen een aanval met laserstralen. Ook het beter beveiligen van grondstations en het snel kunnen vervangen van beschadigde ruimteapparatuur staan op Bolders lijstje.

   (verder lezen)

Weergave van 0 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

Home Tijdlijnen (forum) Bewustzijn Waarneming -Belangen, regels en grenzen in de ruimte