Boek; Mens, aarde en kosmos

Home Tijdlijnen (forum) Bewustzijn Boek; Mens, aarde en kosmos

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 13 juni 2022 at 15:35 door Anna Krasko.
Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #9152
   Anna Krasko
   @akrasko97

   Boekentip:  Mens aarde en kosmos door A.F. Marfeld / vertaling van het Duits “Das Weltal und wir”

   Bij bol of https://www.boekenbestellen.nl/boek/vantoennu-mens-aarde-en-kosmos/9789031504091

   Samenvatting: Het hoofdthema van het tweede deel is eigenlijk de ontplooiing van het leven op aarde, culminerend in de mens. Alvorens de auteur zijn lezers in dit fascinerende gebied kan binnenvoeren, moet hij met hen eerst aandachtig het milieu bestuderen waarvan alle leven afhankelijk is. Dit bestaat uit drie delen: bodem, water en lucht. Allereerst bezien we dus de aardkorst en de bouw van de aarde, en vanzelf stuiten we dan op de beroeringen waaraan deze aardkorst ook heden nog onderhevig is: vulkanisme en aardbevingen. In de tweede plaats komt het water. We beschouwen voornamelijk de zeeën en oceanen, en de grootse verschijnselen die zich daarin voordoen. Als derde komt de lucht aan de orde, niet alleen de onderste dampkringlaag waarin we leven maar ook de hoge atmosfeer met al haar merkwaardigheden.

   En dan zijn we voldoende toegerust om het avontuur van het leven te beginnen. Wat is leven eigenlijk? Ingewikkelde vraag, die echter niet omzeild mag worden. Nu volgen we het verloop van de evolutie in de tijd, beginnend in de Oertijd, 2 miljard jaar geleden. De eerste sporen zijn nog vaag, maar vanaf ongeveer 500 miljoen jaar geleden ontplooit het leven zich in een overweldigende veelheid van vormen. Wij volgen deze machtige evolutie tot we uit de hoogste dieren een wezen zien opduiken dat menselijke eigenschappen begint te vertonen. De geschiedenis van de oermens en de prehistorische mens door de ijstijden tot aan het begin van wat men algemeen de “wereldgeschiedenis” noemt, vormt het imposante sluitstuk van dit brede panorama.

  • #9169
   Kim Verhoef
   @kimverbron

   Martijn heeft dit boek benoemt hoorde ik. Wat ik alleen niet helemaal begrijp is de overeenkomst met het script waar we in zitten. Alles is toch een script, een dvd, een programma die startte op het moment dat je hier aangekoppeld werd?
   En in dit boek wordt er gesproken over evolutie. Dat is ook maar een verhaal van het script. Dus ik ben een beetje in de war waarom dit boek zo belangrijk zou zijn. Qua natuur begrijp ik dat, maar verder eigenlijk niet.

   Dus als iemand me dat kan uitleggen, graag! 🙂

   • #9189
    Anna Krasko
    @akrasko97

    Ik weet niet precies waarover er sprake was geweest tijdens de samenkomst. Het zou zelfs kunnen zijn, dat er sprake was over iets anders, niet over dit boek, las ik later.

    Maar – ik was nieuwsgierig en begon het te lezen. Het is wat je noemt “wetenschappelijk” geschreven, zeker nu het over chemische samenstellingen, berekeningen van massa’s en gesteentenamen gaat. Dus geen doorsnee leesvoer 🙂 Maar – ik ervaar hoe weinig ik over deze materiele kant van e Aarde überhaupt weet. En ik voel dat ik best meer wil weten (hoeft niet via dit boek, kan ook op vele andere manieren).

Weergave van 1 reactie thread
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

Home Tijdlijnen (forum) Bewustzijn Boek; Mens, aarde en kosmos