Mysteries van het parallelle universum

(door The Spacestellar)

Source: https://www.thespacestellar.com/post/mysteries-of-parallel-universe

  • “Heb je ooit gehoord van het Parallel Universum?? “
  • “Is het mogelijk om ergens iemand te hebben die hetzelfde is als jij?? “
  • “Is het mogelijk voor ons om daarheen te reizen?? “

Sciencefiction was altijd spannender geweest om te ontdekken dan feiten. Eén zo’n concept dat zowel als feit als fictie kan worden beschouwd, is wat we ‘Parallel Universum’ noemen. Telkens wanneer we het woord parallel universum tegenkomen, proberen we ons zoiets in gedachten voor te stellen.

Parallel Universe (verbeelding van de kunstenaar)

Parallel Universum betekent dat een universum naast het onze bestaat, waar alle keuzes die je in je leven in het huidige universum hebt gemaakt zich afspelen in een alternatieve realiteit. Het is een onderdeel van de ‘Multiverse Theory’ in de astronomie.

Het verhaal begon 13,7 miljard jaar geleden toen alle atomen geconcentreerd waren in een singulariteit die explodeerde in een 3-dimensionale ruimte en continu bleef uitzetten als gevolg van inflatie. Maar de vraag is of het het enige universum is dat bestaat. Er zijn veel theorieën die het bestaan van meerdere universums suggereren. Het onzekerheidsprincipe van Heisenberg stelt dat “het onmogelijk is om tegelijkertijd de positie en het momentum van een elektron te berekenen”, wat ook zegt dat “op een gegeven moment een elektron in meerdere posities kan bestaan”. Dit principe leidde tot de basis van de theorie van het parallelle universum of “The Multiverse Theory”.

Maar de grote vraag is, als er een parallel universum is, waarom kunnen we het dan niet detecteren??

Met de huidige technologie is het voor ons niet mogelijk om sporen te vinden voor het bestaan van een parallel universum. Maar met zoveel innovatie en voortschrijdende wetenschap zullen we er de komende dagen zeker één ontdekken.

De Large Hadron-collider die is opgezet in Genève, Zwitserland, is zeer actief in het detecteren van nieuwe deeltjes en de wetenschappers werken heel hard om sporen van een parallel universum te detecteren

Momenteel hebben we ten minste vijf theorieën die het bestaan van een parallel universum suggereren.

Laten we de meest bekende bekijken:

1. Oneindige universums:

Wetenschappers zijn er niet helemaal zeker van wat de werkelijke vorm van ruimte-tijd is. Hoogstwaarschijnlijk is het plat (in tegenstelling tot bolvormig of zelfs donutvormig) en strekt het zich oneindig uit. Maar als ruimte-tijd voor altijd doorgaat, dan moet het zich op een gegeven moment gaan herhalen, omdat er een eindig aantal manieren is waarop deeltjes in ruimte en tijd kunnen worden gerangschikt.

Dus als je ver genoeg kijkt, zou je een andere versie van jezelf tegenkomen – in feite oneindig veel versies van jou. Sommige van deze tweelingen zullen precies doen wat jij nu doet, terwijl anderen vanmorgen een ander T-shirt hebben gedragen, en weer anderen zullen heel andere carrière- en levenskeuzes hebben gemaakt.

Omdat het waarneembare heelal zich slechts zo ver uitstrekt als licht de kans heeft gehad om in de 13,7 miljard jaar sinds de oerknal te komen (dat zou 13,7 miljard lichtjaar zijn), kan de ruimte-tijd voorbij die afstand als een apart universum worden beschouwd. Op deze manier bestaat er een veelheid aan universums naast elkaar in een gigantische lappendeken van universums.

Infinite Universe (perceptie van de kunstenaar)

2. Bubbeluniversums:

Naast de meerdere universums die zijn gecreëerd door de ruimte-tijd oneindig uit te breiden, zouden er andere universums kunnen ontstaan ​​uit een theorie die ‘eeuwige inflatie of uitdijing’ wordt genoemd. Inflatie is het idee dat het universum snel uitdijde na de oerknal, in feite opgeblazen als een ballon. Eeuwige inflatie, voor het eerst voorgesteld door de kosmoloog Alexander Vilenkin van Tufts University, suggereert dat sommige delen van de ruimte stoppen met opblazen, terwijl andere regio’s blijven opblazen, waardoor er veel geïsoleerde ‘bubbeluniversums’ ontstaan.

Dus ons eigen universum, waar de uitdijing is geëindigd, waardoor sterren en sterrenstelsels kunnen ontstaan, is slechts een kleine luchtbel in een uitgestrekte zee van ruimte, waarvan sommige nog steeds opblazen, die vele andere luchtbellen zoals de onze bevat. En in sommige van deze bubbel-universums kunnen de wetten van de natuurkunde en fundamentele constanten anders zijn dan in de onze, waardoor sommige universums inderdaad vreemde plaatsen worden.

Bubble Universe (perceptie van de kunstenaar)

3. Parallelle universums:

Een ander idee dat voortkomt uit de snaartheorie is het idee van “braneworlds” of braanwerelden, uitgestrekte multidimentionale objecten – parallelle universums die net buiten het bereik van de ons universum zweven, voorgesteld door Paul Steinhardt van Princeton University en Neil Turok van het Perimeter Institute for Theoretical Physics in Ontario, Canada. Het idee komt voort uit de mogelijkheid van veel meer dimensies in onze wereld dan de drie van ruimte en één van tijd die we kennen. Naast onze eigen driedimensionale “braan” van de ruimte, kunnen andere driedimensionale branen in een hoger-dimensionale ruimte zweven.

De natuurkundige Brian Greene van Columbia University beschrijft het idee als het idee dat “ons universum een van de potentieel talrijke ‘platen’ is die in een hoger-dimensionale ruimte zweven, ongeveer zoals een sneetje brood in een grootser kosmisch brood”, in zijn boek “The Hidden Realiteit”

Een verdere rimpeling in deze theorie suggereert dat deze brane-universums niet altijd evenwijdig en buiten bereik zijn. Soms kunnen ze tegen elkaar botsen, waardoor herhaalde Big Bangs ontstaan die de universums keer op keer resetten.

4. Dochter-universums:

Volgens de theorie van de kwantummechanica, die zich bezighoudt met de kleine wereld van subatomaire deeltjes, suggereert een andere manier waarop meerdere universums kunnen ontstaan. Kwantummechanica beschrijft de wereld in termen van waarschijnlijkheden, in plaats van definitieve uitkomsten. En de wiskunde van deze theorie suggereert dat alle mogelijke uitkomsten van een situatie zich voordoen – in hun eigen afzonderlijke universums. Als je bijvoorbeeld een kruispunt bereikt waar je rechts of links kunt gaan, ontstaan er in het huidige universum twee dochteruniversums: een waarin je rechtsaf gaat en een waarin je linksaf gaat. Evenzo zou je een scenario kunnen hebben waarin je een jongenskind zou kunnen baren in het ene en een meisjeskind in de andere parallelle universums.

“En in elk universum is er een kopie van jou die getuige is van de ene of de andere uitkomst, denkend – ten onrechte – dat jouw realiteit de enige realiteit is,”

Dochter Universum (perceptie van de kunstenaar)

5. Wiskundige universums:

Wetenschappers hebben altijd gedebatteerd of wiskunde gewoon een nuttig hulpmiddel is om het universum te beschrijven, of dat wiskunde zelf de fundamentele realiteit van het universum is, en onze observaties van het universum slechts onvolmaakte percepties van de ware wiskundige aard ervan zijn. Als het laatste het geval is, dan is misschien de specifieke wiskundige structuur waaruit ons universum bestaat niet de enige optie, en in feite bestaan alle mogelijke wiskundige structuren als hun eigen afzonderlijke universums.

“Ik geloof echt dat er een universum is dat onafhankelijk van mij kan bestaan en dat zou blijven bestaan, zelfs als er geen mensen waren.”

Er zijn veel andere theorieën die het bestaan van een parallel universum suggereren, waar de fundamentele natuurwetten hetzelfde of verschillend kunnen zijn, afhankelijk van het scenario. Hoewel er veel theorieën zijn die het bestaan van een multiversumtheorie suggereren, is het onderwerp altijd een discutabel onderwerp gebleven. Velen van hen proberen zich tegen deze theorie te verzetten en velen zijn er voorstander van.

Afgezien van deze debatten, hopen we dat iemand echt wanhopig zou zijn om naar een van deze universums te reizen en de feitelijke universele waarheid te onderzoeken

Ten slotte is de realiteit nog steeds verborgen en zijn we er vrij zeker van dat we de mysteries van het parallelle universum zeer binnenkort zullen ontcijferen.

” Verschillende keuzes in ons leven zijn het grootste bewijs voor het bestaan van een parallel universum ” <…>


Kunnen er tegelijkertijd twee versies van de werkelijkheid bestaan? Natuurkundigen zeggen dat dat kan, dat wil zeggen op kwantumniveau.

https://videos.space.com/m/qpwLmOG0/in-quantum-physics-more-than-one-reality-exists?list=9wzCTV4g (2 min)

Sommige onderzoekers baseren hun ideeën over parallelle universums op kwantummechanica, de wiskundige beschrijving van subatomaire deeltjes. In de kwantummechanica zijn meerdere bestaanstoestanden voor kleine deeltjes allemaal tegelijkertijd mogelijk – een “golffunctie” omvat al die mogelijkheden. Als we echter daadwerkelijk kijken, nemen we altijd maar één van de mogelijkheden waar. Volgens de Kopenhagen-interpretatie van de kwantummechanica, zoals beschreven door de Stanford Encyclopedia of Philosophy, zien we een uitkomst wanneer de golffunctie “ineenstort” tot een enkele realiteit.

Maar de theorie van de vele werelden stelt in plaats daarvan voor dat elke keer dat een toestand of uitkomst wordt waargenomen, er een andere “wereld” is waarin een andere kwantumuitkomst werkelijkheid wordt. Dit is een vertakkende opstelling, waarin ons waargenomen universum zich van moment tot moment vertakt in bijna oneindige alternatieven. Die alternatieve universums zijn volledig gescheiden en kunnen elkaar niet kruisen, dus hoewel er misschien ontelbare versies zijn van jou die een leven leidt dat enigszins – of enorm – verschilt van je leven in deze wereld, zou je het nooit weten.

Bron: https://www.space.com/32728-parallel-universes..html

Vertel hoe jij het ervaartReactie annuleren