Tumult in de Kamer: coronadebat geschorst om inbreng FvD

Home Tijdlijnen (forum) Tijdlijn ervaringen Tumult in de Kamer: coronadebat geschorst om inbreng FvD

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #7525
   Anna
   Sleutelbeheerder

   20 januari: DEN HAAG – Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft het debat over het coronavirus stilgelegd nadat FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren had opgeroepen tot ’burgerlijke ongehoorzaamheid’.

   Zo’n oproep om wetten niet na te leven is in strijd met de regels van de Tweede Kamer bij het debatteren, het reglement van orde, zei Bergkamp. Toen Van Meijeren wilde uitleggen wat hij met de oproep bedoelde, zette Bergkamp zijn microfoon uit en schorste ze de vergadering. „Ik wil hier geen discussie over.”

   Aanleiding voor het tumult waren uitspraken van Van Meijeren om de verantwoordelijken voor het coronabeleid te zullen ’opsporen, vervolgen en opsluiten’. GL-Kamerlid Lisa Westerveld vroeg hoe hij dat precies voor zich zag.

   Na een betoog van de FvD’er, waarin hij sprak over ’crimineel beleid’ en opriep tot ’burgerlijke ongehoorzaamheid’, greep de Kamervoorzitter in: als Van Meijeren niet van plan was aangifte te doen van een ambtsmisdrijf, dan moest hij het onderwerp over vervolgen van politici voor tribunalen voorgoed laten rusten. Van Meijeren zei dat zo’n aangifte zinloos was, aangezien hij toch geen vertrouwen heeft in politie en justitie.

   ’Weerbaarder’
   Na de schorsing ontstond tussen Kamerleden een hevige discussie. PVV-kamerlid Fleur Agema is het oneens met de FvD’er, maar vindt wel dat hij moet kunnen zeggen wat hij wil. „Vandaag is hij het die zijn afwijkende mening niet mag verkondigen, morgen ben ik het.” Agema probeerde buiten de microfoon VVD-Kamerlid Judith Tielen te kalmeren. „We moeten weerbaarder zijn. Hij staat op zeven zetels”, verwees ze naar FvD in de peiling.

   Wybren van Haga, die FvD eerder verliet uit onvrede met de koers, mompelde: „Die stijgen twee zetels vandaag.” Wieke Paulusma discussieerde met Nicki Pouw: „Het gaat bij mij een grens over, dit wil zijn achterban. Ik zie filmpjes van hem ook, jammer genoeg, waarin hij oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid.”

   verder:  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1005976021/tumult-in-de-kamer-coronadebat-geschorst-om-inbreng-fv-d

Weergave van 0 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

Home Tijdlijnen (forum) Tijdlijn ervaringen Tumult in de Kamer: coronadebat geschorst om inbreng FvD