Sociale Krediet Systeem – wat, hoe en onderzoek

Home Tijdlijnen (forum) Vrije veld Sociale Krediet Systeem – wat, hoe en onderzoek

Weergave van 0 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #10947
      Anna Krasko
        @akrasko97

        Sociale Krediet Systeem (SKS)

        Waarschijnlijk heb je erover gehoord, het wordt vaak in verband gebracht met China en ook met de plannen om centrale banken digitale valuta te introduceren. Gregg Braden benoemt  ook digitale geldsysteem, zijn visie is dat het niet met SKS gekoppeld moet worden, zoals in China men dat gedaan heeft.

        Gregg Braden – It’s NO Longer a CONSPIRACY… WHY the YEAR 2030?  https://www.youtube.com/watch?v=69-vMdDMcZw

        Ik vroeg me af wat er nu bekend / onbekend is over Chinese model van SKS. Zijn er nuances? Zijn er onderzoeken daarin? Hierbij fragmenten ut bronnen die het een en het andere vertellen, goed om ernaar te kijken.

        ===

        Feiten verdraaien om een dystopische visie op China te onderbouwen.
        Deze documentaire vertelt het verhaal van een China dat ‘totalitair’ is geworden, waar ‘5G, big data en digitale dubbelgangers een immens netwerk van totale bewaking vormen’ , een netwerk waardoor ‘de Communistische Partij van de gezichten van haar burgers kan weten wat ze doen en laten’. Sterker nog, de partij zou een puntensysteem hebben opgezet, waarin de burgers worden beoordeeld op basis van hun gedrag: de beruchte ‘sociale kredietscore’. Resultaat gegarandeerd wanneer de regisseur zijn vrouw Lulu, amper uit bed, vraagt ‘haar score te checken’ en het getal 752 op het scherm verschijnt.

        Wat dit resultaat betekent, legt de documentaire niet echt uit. We krijgen te horen dat dit een ‘score is die de toegang tot openbare diensten bepaalt’ of ‘waardoor internetbestellingen al dan niet kunnen’. We krijgen niet meer details, behalve dat het project ‘is geïnspireerd door Amerikaanse financiële technieken’, dat het ‘opgenomen is in het vijfjarenplan’ en gebruik maakt van ‘beperkingen tegen onbetrouwbare mensen’. Het is een manier om indruk te maken op de kijker, en het maakt niet uit dat de regisseur een loopje neemt met de werkelijkheid, het maakt niet uit dat de vertalingen maar bij benadering zijn of zelfs misleidend. ‘Mijn vrouw heeft krediet’ is het nieuwste voorbeeld van een belastende documentaire, die niet aarzelt om de feiten te verdraaien om een dystopische visie op China te onderbouwen. (uit: https://www.chinasquare.be/sociaal-kredietsysteem-geen-alziend-oog/ )

        ======= ===============

        Sociaal kredietsysteem: Wat doet het? Hoe wordt het ervaren?
        by Frank Willems • 8 november 2022

        In het Journal of Contemporary China verscheen verslag van een studie over het sociaal kredietsysteem (SKS) , door een Australisch-Amerikaans team. Bij ons werd SKS enkele jaren geleden voorgesteld als het ultieme totalitaire controlesysteem. De auteurs onderzoeken wat het echt is en hoe de bevolking erop reageert. Ze roepen op tot meer empirisch onderzoek om het techno-dystopisch beeld van SKS te overstijgen en de reële impact ervan te kennen.

        De auteurs hebben naast eigen research ook de bestaande wetenschappelijk literatuur over SKS uitgepluisd. Zelf deden ze 30 lange interviews en analyseerden ze de resultaten van twee grotere enquêtes in 2020 en 2021.

        Zwarte lijsten als concrete vorm van SKS
        De belangrijkste vorm van SKS blijkt het plaatsen van mensen op zwarte lijsten waaraan diverse sancties verbonden zijn. De bedoeling van de overheid is door die sancties weerspannige wetsovertreders toch tot respect voor de wet te dwingen. Het openbaar maken van de zwarte lijsten kan bovendien gebruikt worden om vanuit eigen het milieu van de overtreders sociale druk op hen uit te oefenen om zich naar de wet te voegen.

        Sinds de bekendmaking van het SKS plan in 2014 zouden 15 miljoen mensen of instellingen op een zwarte lijst staan of gestaan hebben. Uit ondervraging van het publiek blijkt een hoge mate van steun. Mensen vinden het goed dat door het SKS kunnen weten of een persoon of instelling waar ze mee te maken hebben betrouwbaar of onbetrouwbaar geacht wordt. Dat wil echter niet zeggen dat ze dit oordeel altijd zo maar aannemen.

        Zwarte lijsten zijn niet typisch voor China of voor vandaag. Ze werden in de VS gebruikt voor de communistenvervolging onder MacCarthy in de jaren 50. Vandaag hebben veel landen digitale lijsten die mensen verhinderen bepaalde dingen te doen, bijvoorbeeld strafregisters en registers van wanbetalers. In China bestonden ze al voor 2014 in sommige ministeries en banken.

        Geen nationale superlijst
        Het SKS in China bestaat niet uit een enkele nationale superlijst. Er zijn een aantal initiatieven, die lokaal of sectorieel focussen.
        Belangrijkst zijn de zwarte lijsten voor bedrijven die zware overtredingen begingen op het vlak van milieu, sociale wetten, veiligheid van voedsel of geneesmiddelen, e-commerce,…en zich niet beteren. Tussen 2018-20 stond naar schatting 1-2% van de bedrijven op een dergelijke lijst.

        Hieraan verwant zijn lijsten voor individuele managers die wettelijk verantwoordelijk zijn voor de wandaden in hun bedrijf.

        De zwarte lijsten worden gemaakt op basis van bestaande overtredingen, er zijn geen nieuwe categorieën van overtredingen.

        Daarnaast bestaan er nationale sectoriële en lokale zwarte lijsten voor individueel wangedrag. ….. (uit https://www.chinasquare.be/sociaal-kredietsysteem-wat-doet-het-hoe-wordt-het-ervaren/#comment-493830 )

    Weergave van 0 reactie threads
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

    Home Tijdlijnen (forum) Vrije veld Sociale Krediet Systeem – wat, hoe en onderzoek