Machtige rivieren

Home Tijdlijnen (forum) Aarde, Natuur Machtige rivieren

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 22 juni 2022 at 17:31 door Anna Krasko.
Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #9270
   Anna Krasko
   @akrasko97

   Brahmaputra

   Naar anleiding van berichten over overstromingen door monsoon-regenval in Bangladesh, India en ook delen van China, waarbij veel mensen gestrand raakten of geevacueerd moeten worden, las ik dit over een van de grootse rivieren van Bangladesh. Het zijn waanzinnig mooie kleuren van de Aarde, zo blijkt het uit dit beeld van een ESA satteliet. 

   De Brahmaputra is een van de belangrijkste rivieren van Azië, een grensoverschrijdende rivier die door China, India en Bangladesh stroomt. Het wordt ook Tsangpo-Brahaputra genoemd (wanneer wordt verwezen naar de hele rivier, inclusief het stuk binnen Tibet). De Manas-rivier die door Bhutan loopt, voegt zich bij hem in Jogighopa, in India. Het is de tiende grootste rivier ter wereld qua afvoer en de 15e langste. Met zijn oorsprong in de Angsi-gletsjer, gelegen aan de noordkant van de Himalaya in Burang County van Tibet als de Yarlung Tsangpo-rivier, stroomt het door het zuiden van Tibet om door de Himalaya te breken in grote kloven (inclusief de Yarlung Tsangpo Grand Canyon) en in Arunachal Pradesh (India).[4] Het stroomt naar het zuidwesten door de Assam-vallei als Brahmaputra en naar het zuiden door Bangladesh als de Jamuna (niet te verwarren met Yamuna in India). In de uitgestrekte Ganga-delta versmelt het met de Padma, de populaire naam van de rivier de Ganges in Bangladesh, en ten slotte de Meghna en vanaf hier staat het bekend als Meghna voordat het uitmondt in de Golf van Bengalen.

   De Brahmaputra, ook wel Tsangpo genoemd in Tibet, is een van de belangrijkste rivieren in Azië. Het heeft zijn oorsprong in de Himalaya van Tibet. Het stroomt door Tibet, India en Bangladesh. Het is 2.900 km (1800 mijl) lang. Massale overstromingen treden op wanneer het ijs in de lente smelt. De bron van de Brahmaputra is de Chemayungdung-gletsjer, die de hellingen van de Himalaya bedekt.

   Het komt samen met de rivier de Ganges en mondt uit in de Golf van Bengalen en vormt ook de Ganges-delta, de grootste rivierdelta in India. Het stroomt zo’n 2900 km van de bron in de Himalaya tot de samenvloeiing met de rivier de Ganges (Ganga), waarna het vermengde water van de twee rivieren uitmondt in de Golf van Bengalen.

   ——————— ———————————–

   English

   The Brahmaputra is one of the major rivers of Asia, a trans-boundary river which flows through China, India and Bangladesh. It is also called Tsangpo-Brahaputra (when referring to the whole river including the stretch within Tibet).The Manas River that runs through Bhutan joins it at Jogighopa, in India. It is the tenth largest river in the world by discharge, and the 15th longest. With its origin in the Angsi glacier, located on the northern side of the Himalayas in Burang County of Tibet as the Yarlung Tsangpo River, it flows across southern Tibet to break through the Himalayas in great gorges (including the Yarlung Tsangpo Grand Canyon) and into Arunachal Pradesh (India).[4] It flows southwest through the Assam Valley as Brahmaputra and south through Bangladesh as the Jamuna (not to be mistaken with Yamuna of India). In the vast Ganga Delta, it merges with the Padma, the popular name of the river Ganga in Bangladesh, and finally the Meghna and from here it is known as Meghna before emptying into the Bay of Bengal.The Brahmaputra, also called Tsangpo in Tibet, is one of the main rivers in Asia. It has its origin in the Himalayas of Tibet. It flows through Tibet, India and Bangladesh. It is 2,900 km (1,800 mi) long. Massive flooding occurs when the ice melts in the Spring. The Brahmaputra’s source is the Chemayungdung Glacier, which covers the slopes of the Himalayas.

   It joins with the Ganges river and empties into the Bay of Bengal and also forms the Gangetic delta, which is the largest delta in India. It flows some 1,800 miles (2,900 km) from its source in the Himalayas to its confluence with the Ganges (Ganga) River, after which the mingled waters of the two rivers empty into the Bay of Bengal.

Weergave van 0 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

Home Tijdlijnen (forum) Aarde, Natuur Machtige rivieren