Bijzondere plaatsen

Home Tijdlijnen (forum) Aarde, Natuur Bijzondere plaatsen

Weergave van 5 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #10519
   Anna Krasko
    @akrasko97

     

    Bonneville-zoutvlakte

    Bonneville-zoutvlakte (Boneville Salt Flats) – Utah

    De Bonneville-zoutvlakte is een zoutvlakte met een oppervlakte van 260 km². De zoutvlakte ligt in het noordwesten van Utah, Verenigde Staten. Het zout is op sommige plaatsen 1,8 meter dik. De vlakte is ontstaan doordat het zoute Lake Bonneville opdroogde. Het is de grootste zoutvlakte in de Great Salt Lake Desert, die zich uitstrekt tussen Salt Lake City en de grens met Nevada.

    Bij elke regenbui verdwijnen de bandensporen van auto’s uit het zout. Daarom kan men er als het regent moeilijk navigeren. Omdat de zoutvlakte zo vlak is, wordt er een optische illusie gevormd: Men kan de bolling van de aarde zien en de bergen lijken boven het zout te zweven.

    Snelheidsrecords
    De Bonneville-zoutvlakte is vooral bekend om zijn snelheidsrecords, onder meer door Malcolm Campbell en zijn zoon Donald. Op de Bonneville Speedway worden snelheden bereikt tot 1000 km/h. En de Nederlander Fred Rompelberg reed hier het wereldrecord dat ook in het Guinness Book of Records vermeld staat, door op een racefiets 268,831 kilometer per uur rijden. Ook het Bonneville 400-project werd hier uitgevoerd.

    Bekendheid
    Er zijn op de vlakte opnames gemaakt voor verschillende films: Independence Day, Warlock, The Brown Bunny. Ook zijn er auto’s naar de streek genoemd zoals de Pontiac Bonneville en een motor (Triumph Bonneville).

    Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bonneville-zoutvlakte

    ============== =====================

    The Bonneville Salt Flats are one of Earth’s most unique landforms. The salt flats are about 12 miles long and 5 miles wide and are comprised mostly of sodium chloride, or table salt. Located 120 miles west of Salt Lake City in Tooele County, Utah, the salt flats are a 30,000 acre expanse of hard, white salt crust on the western edge of the Great Salt Lake Basin in Utah. Like the Great Salt Lake, the Salt Flats are a remnant of Lake Bonneville, which covered over one-third of Utah from 10,000 to 32,000 years ago. The salt flats are on the National Register of Historic Places, are designated as an Area of Critical Environmental Concern, and are managed as a Special Recreation Management Area.

    The salt flats are generally open to the public for recreational purposes. Motor vehicle use is limited by seasonal closure during the spring when the salt is moist or has standing water on the surface. Closure dates may vary and will be posted by sign.  https://www.blm.gov/visit/bonneville-salt-flats

     

   • #10596
    Anna Krasko
     @akrasko97

     Iguazu waterval

     https://www.youtube.com/watch?v=sgF5KcSczqs (0:27)

     Nu in het nieuws (okt 2022)  door extra veel water door zware regenval

     Les images du débit impressionnant des chutes d’Iguazu, dix fois supérieur à la normale

     https://www.youtube.com/watch?v=qnkRSjSY_jQ (1:00)

    • #10881
     Anna Krasko
      @akrasko97

      Qatar – het land van contrasten, die vanaf 20 november in het middelpunt staat van vele observaties. Gesynchroniseerd of vrij.

      Image: Qatar desert oryx by Nandy P. (Flickr)

       

      De geschiedenis van Qatar
      De geschiedenis van Qatar is onverbrekelijk verbonden met die van de omliggende landen. Als gevolg van de nomadische levensstijl van de Bedoeïen bewoners van het Arabische Schiereiland zijn de meest voorkomende familienamen over de gehele Golfregio terug te vinden. Hoewel de staat Qatar een vrij jong land is, was het land al 6000 jaar voor Chr. bewoond. Archeologische vondsten duiden erop dat er zelfs al tienduizenden jaren eerder menselijke bewoning op het Qatarese schiereiland heeft bestaan. In de 7e eeuw n.Chr., tijdens de grote Arabische veroveringen, ging Qatar deel uitmaken van het Arabische Kalifaat.

      Aan het begin van de 16e eeuw kregen de Portugezen steeds meer invloed in Qatar en beheersten zij de scheepvaart in de Perzische Golf. In 1538 kwam hier een einde aan, toen het land onderdeel werd van het Ottomaanse Rijk. Na de Turkse overheersing, die aan het begin van de Eerste Wereldoorlog eindigde, werd het een protectoraat van het Verenigd Koninkrijk. Daarvan werd het in 1971 onafhankelijk. Er was enige tijd sprake van, dat het land een eenheid zou gaan vormen met de emiraten die tegenwoordig deel uitmaken van de Verenigde Arabische Emiraten. Deze stonden destijds ook onder Brits protectoraat. Maar omdat hier op de datum van onafhankelijkheid nog geen consensus over was, ging dit niet door.

      Sinds 1949 exporteert het land aardolie, waaraan het zijn grote rijkdom dankt. Deze bracht een sterke immigratie op gang en bepaalt het beeld van de huidige samenleving van Qatar. In 2009 is de grote meerderheid van de bevolking van het land uit andere landen afkomstig. Slechts 40% is Qatari. De immigranten komen voornamelijk uit India, de Filippijnen, Iran, Pakistan, Jemen, Egypte en westerse landen (vooral het Verenigd Koninkrijk).” Bron: Aladin Travel

      http://www.mappery.com/maps/Qatar-Country-Map.jpg

      Image: Qatar, Doha by Stephen Downess

     • #11197
      Anna Krasko
       @akrasko97

       Roraima (berg)

       De Roraima is een tepui op de grens van Venezuela, Brazilië en Guyana, in het Hoogland van Guyana. Met 2.810 meter is het de hoogste tafelberg ter wereld. Voor Guyana is het de hoogste berg van het land terwijl Venezuela en Brazilië hogere bergen op hun grondgebied hebben liggen.

       Het plateau van de Roraima heeft een oppervlakte van 90 km2. Wolken blijven vaak rond de top van de Roraima hangen door de plotse hoogteverandering waardoor het er heel vaak regent. De inheemse bevolking, die rond de Roraima leeft, noemt de berg dan ook wel ‘moeder van alle wateren’, en gelooft dat wolken en mist zich samenpakken rond de top wanneer blanken de Roraima naderen.

       Boven op de berg zijn diverse bezienswaardigheden: de Pozo Azul (Blauwe Poel), de Kristalvallei en het drielandenpunt (te herkennen aan het markeringspunt).

       Uit: https://nl.wikipedia.org/wiki/Roraima_(berg)

        

       Mount Roraima and the other tabletop mountains in Canaima National Park are considered to be the oldest geological formations on Earth, dating back around two billion years to the Precambrian Era

       [read more: https://buff.ly/2Lyzfm1]

      • #11620
       Anna Krasko
        @akrasko97

        Helgoland (eiland in Fryslan, Duitsland)

        Helgoland 2022 – Naturfilm (10:01)

        https://www.youtube.com/watch?v=8PVOEEhy1LU

         

        Foto: https://www.travelguide.de/nl/helgoland/

       • #11973
        Anna Krasko
         @akrasko97

         Ondergrondse steden in Cappadocia, Turkije – Kaymaklı, Derinkuyu en 34 andere

         Kaymakli ondergronse stad  in Turkije, Cappadocia, zou in de 7e en 8e eeuw voor Ch zijn gebouwd door een pre-Turks volk genaamd Frygiërs, Het was bedoeld om bescherming te bieden tegen buitenlandse indringers. De stad is verspreid over verschillende niveaus, het bevat kamers van alle soorten en maten, keukens, stallen, kerken, putten, deuren van molenstenen, opslagplaatsen, enz. Hoe een groep mensen meer dan 3000 jaar geleden zoiets kon bouwen, met alle benodigde planning voor de luchtkanalen en waterputten en de stenen deuren om de tunnels van binnenuit af te sluiten en met kennis om het instorten van de plafonds te voorkomen, laat je achter je oren krabben.

       Weergave van 5 reactie threads
       • Je moet ingelogd zijn om te reageren op dit onderwerp.

       Home Tijdlijnen (forum) Aarde, Natuur Bijzondere plaatsen