Ad Broere – NIEMANDSLAND Economie

Home Tijdlijnen (forum) Tijdlijn ervaringen Ad Broere – NIEMANDSLAND Economie

Weergave van 2 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #10473
   Anna Krasko
   @akrasko97

   Ad Broere, Nico Sloot in gesprek met Paul Buitink – NIEMANDSLAND Aflevering 1 | Economie

   Video: https://binformedia.nl/niemandsland/niemandsland-aflevering-1-economie/  (49:59)

   In deze aflevering gaat Paul Buitink in gesprek met Ad Broere en Nico Sloot over economie en geld.

   Ad Broere, econoom, onderzoeker en auteur en Paul Buitink, managing director van Holland Gold: “Door de groeiende chaos in de maatschappij wordt het voortdurend moeilijker om nog richting te vinden waarheen de economie zich beweegt”. Buitink is voor een scheiding tussen geld en staat. Nico Sloot, internationaal ondernemer en mede-initiatiefnemer van B Informed Media, is van mening dat verandering in ons belastingstelsel van noodzakelijk belang is ter vermindering van het verschil tussen arm en rijk.

   NIEMANDSLAND is het vervolg op de succesvolle documentaire ‘COVID-19 The System’. Deze documentaire uit 2020 geeft een beeld van de systemen in ons land, bekeken vanuit de ogen van internationaal ondernemer Nico Sloot en werd tot nu toe door ruim anderhalf miljoen mensen bekeken.

   De experts die in de documentaire aan het woord zijn, komen nu nógmaals in gesprek en kijken hoe de stand van zaken, anderhalf jaar na dato, is. Samen met andere experts gaan zij in gesprek over de alledaagse thema’s en de oplossingen en alternatieven voor onze samenleving in een serie programma’s getiteld ‘NIEMANDSLAND’.

   Ad Broere’s blog: https://t.me/adbroere

  • #10512
   Anna Krasko
   @akrasko97

   NIEMANDSLAND aflevering 2 | Economie – wat werkt wel

   https://www.youtube.com/watch?v=jt5ZG4hxAXg (45:21)

   In deze aflevering gaat Paul Buitink in gesprek met Ad Broere en Nico Sloot over mogelijke oplossingen als we naar de huidige economie kijken. Wat werkt wél?

   Ad Broere, econoom, onderzoeker en auteur en Paul Buitink, managing director van Holland Gold: “Door de groeiende chaos in de maatschappij wordt het voortdurend moeilijker om nog richting te vinden waarheen de economie zich beweegt”. Buitink is voor een scheiding tussen geld en staat. Nico Sloot, internationaal ondernemer en mede-initiatiefnemer van B Informed Media, is van mening dat verandering in ons belastingstelsel van noodzakelijk belang is ter vermindering van het verschil tussen arm en rijk.

  • #10520
   Anna Krasko
   @akrasko97

   Geld als waardecreatie

   Ik hoop dat we ons niet opnieuw in de toepassing van een nieuw systeem laten slepen, voordat er duidelijkheid is over de basis waarvanuit er wordt gewerkt. Het vertrekpunt geld leidt tot misbruik, ongelijkheid, hebzucht en de verdere aanklevingen die er aan geld zitten. Vroeg of laat wordt het initiatief gecorrumpeerd, hoe goed bedoeld het ook mag zijn. De enige oplossing vindt zijn vertrekpunt in de waardecreatie, dus de waarde die wij door de productie van goederen of diensten voor elkaar creëren.

   Voorbeeld: je koopt een brood bij de bakker. De waardecreatie van de bakker en de levering van het brood aan jou leidt tot geld, dat er daarvoor niet was. Dus de waarde van het brood ligt ten grondslag aan het geld dat ontstaat. Dit kan op een eenvoudige manier worden geregistreerd met een boekhoudkundig systeem waarbij de bakker een plus krijgt – in bijvoorbeeld Mycells Coins – en jij een min van dezelfde grootte. Het is vergelijkbaar met hoe banken geld creëren. Banken laten geld ontstaan doordat de klant een contract tekent. Op basis daarvan laten banken nieuw geld ontstaan. Het verschil zit hem er echter in dat de klant vervolgens een schuld heeft aan de bank en dat de bank eigenaar is en blijft van het geld dat in omloop wordt gebracht. Ook dat de klant een terugbetalingsplicht heeft aan de bank met rente over het geleende bedrag. Banken hebben hun verdienmodel dus gekoppeld aan het geld dat zij uit het niets creeren en waarvoor ze onderpand nemen bij de klant, bijvoorbeeld de woning waarvoor geld wordt geleend door de klant. Banken hebben van geld een product gemaakt. Dat is het niet. In mijn uitgangspunt van waardecreatie is de beloning die banken krijgen voor hun werk de toegevoegde waarde die ze leveren in hun diensten en niet in de hoeveelheid geld.

   De overeenkomst is dus dat er in mijn visie geld ontstaat door de waarde van een geproduceerd goed of geleverde dienst. Het geld dat daardoor ontstaat is geen I Owe You aan de bakker, maar een IOY aan de community waarbinnen het geld circuleert.

   Terug naar het voorbeeld. De bakker laat de ramen van zijn winkel wassen en betaalt hiervoor met de plus die hij op zijn rekening heeft staan door de verkochte broden. Daardoor verwerft de glazenwasser een plus en de bakker krijgt een min op zijn rekening. Dus, niet elke transactie leidt tot nieuw geld. Het eerder ontstane geld circuleert verder door de gemeenschap. Afhankelijk van de snelheid waarmee het geld circuleert worden de leden in de community allen in de gelegenheid gesteld om hun plus te verwerven. Alle leden hebben in principe iets te leveren dat waarde heeft voor andere leden in de community, waardoor in principe alle leden hun plus kunnen verwerven. Tenzij deelnemers ziek zijn of te oud om nog te werken. Dan mogen ze in de min gaan en blijven en zorgt de gemeenschap in feite voor hen.

   In de overgangsfase naar waardecreatie als uitgangspunt, moet er vanzelfsprekend rekening worden gehouden met onvermijdelijke euro uitgaven, zoals bijvoorbeeld de betaling van BTW. Hiermee moet zorgvuldig worden omgegaan om te voorkomen dat het deelnemende MKB en ZZP’ers in moeilijkheden komt. Een percentage van de geleverde waarde zal daarom in euro’s moeten worden betaald. Dit percentage zal in de aanvang hoger zijn, maar na verloop van tijd als de gemeenschap sterker is geworden en meer zelfvoorzienend, dan kan het europercentage lager worden.
   Hoe dan ook, de prijs in euro’s van de goederen en diensten gaat al vanaf het begin naar beneden en dat ondersteunt direct de koopkracht van de deelnemers aan de gemeenschap. De plus die de deelnemers verwerven kan niet worden gebruikt om meer plus te verwerven, dus er kan geen geld met geld mee worden verdiend. Het is uitsluitend ruilmiddel en rekeneenheid als hulp bij de prijsbepaling van de geproduceerde waarde.

   Concluderend, waardecreatie als basis van het ontstaan van geld is het juiste uitgangspunt. Stap niet opnieuw in een systeem dat geld als uitgangspunt neemt, want het houdt vast aan het oude principe dat geld waarde heeft in zichzelf.

   Bron:  https://t.me/adbroere

Weergave van 2 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

Home Tijdlijnen (forum) Tijdlijn ervaringen Ad Broere – NIEMANDSLAND Economie