Stemmen

Morgen mogen wij stemmen. Het mag, het moet niet. Iemand zei wel eens tegen mij: ‘je gaat toch wel stemmen, want voor stemrecht is gevochten?’
Blijkbaar zag ik er dusdanig onbetrokken uit voor diegene dat ze invulde: ‘Jij bent er zeker zo eentje die niet stemt.’
Maar ja, je MOET dus stemmen, want dat is je RECHT. En er is voor GEVOCHTEN.
(Oooo, maar dán ga ik wel, hoor…)

Eigenlijk denk ik dat stemmen is voor mensen die nog niet hebben gekozen. Zij kunnen nog kiezen, zo las ik op de galerie van een vriendin van me (zie bovenaan en onderaan).
Ik heb al gekozen, dus ik heb geen keus meer (zou je ook kunnen zeggen). Maar ja… ik merk wel dat ik ben gaan twijfelen. Je kunt dus denken: ik stem niet, want dit systeem werkt niet en als ik stem, zeg ik ‘ja’ tegen een systeem dat niet werkt en dus werk ik eraan mee. Klinkt op zich wel logisch.

VOOR
Zelf heb ik – toen ik stemde – bijna altijd gestemd op de Partij voor de Dieren. (Het is dus ‘voor’ de dieren en niet ‘van’ de dieren. Ik kan dit maar niet onthouden, terwijl ik de boekomslagen vormgeef voor de Partij voor de Dieren. Ik denk ook altijd ‘Dieren zijn ook mensen’. En hieruit volgt: ‘Mensen zijn ook dieren’. Ik ben danig in de war, vrees ik.)
 
Ik stemde al op de Partij voor de dieren, toen dat nog gezien werd als ‘lief-naïef’, maar zo ben ik nu eenmaal. En ik kwam er ook voor uit, al wilde ik helemaal niet lief-naïef zijn.
Ik zei: ‘aan de hand van hoe men met dieren omgaat, kun je de mate van bewustzijn aflezen.’ Ik weet helemaal niet of dat waar is, maar ik dacht gewoon: als we dieren meer serieus nemen, dan heeft dat invloed op het algemene bewustzijnsniveau. Of zoiets. Dus, ja… je stemt dan niet voor het systeem, maar voor het opkrikken van het bewustzijnsniveau.

VAN (de arbeid)
Natuurlijk stemde ik vroeger – toen ik net mocht stemmen – precies hetzelfde als wat mijn ouders stemden. Dat was een vuist met een roos erin. Dat zit wel snor, dacht ik. Ik hou van kracht én van bloemen. Rood, vind ik ook een mooie kleur (al hield ik vroeger meer van blauw, dat was mijn lievelingskleur: Ikea-blauw dan hè, niet donkerblauw.) Ik geloof niet dat mijn kinderen hetzelfde gaan stemmen als ik (áls ik dus ga stemmen). Niet allemaal in ieder geval. Zij vinden stemmen wel cool, geloof ik. Dat is toch een soort bewijs dat je ertoe doet, na jaren niet serieus genomen worden.

Over dieren gesproken… het was gisteren prachtig weer (en vandaag is het takkeweer). De padden zijn gisteren meteen op pad gegaan. Best wel vroeg voor de tijd van het jaar, maar ja… zo gaat dat. Dit komt van een soort wetenschappelijk apparaat dat op de noordpool staat. (Heb ik van ‘horen zeggen’, maar ik begreep al nooit iets van dat onderdeel van aardrijkskunde, hoog drukgebied, laag drukgebied, ik ben alles meteen weer vergeten.)

Ik sprak een vrijwilliger die de padden aan het helpen oversteken was. Zij vertelde mij hoe je dat doet. Je schept met je hand (in het belang van de kikker liefst met plastic handschoentje, dat je nog over hebt van die griepepidemie) de kikker of pad op en dan breng je hem of haar naar de kant waarheen hij of zij kijkt. Daar is dan meestal een sloot of zoiets. Sommige kikkers zijn wel in de war, heb ik gezien. Die kijken in een richting waar helemaal geen water is. Ik zie dat in ieder geval niet.

Helaas kwam ik een kikker tegen die echt wel in de war moet zijn geweest. Het volgende beeld kan als schokkend worden ervaren. Ik durf het wel te plaatsen, want hier komen mensen die alles aankijken en niet huilen om een zwarte panter die nat wordt in het tropisch regenwoud.

De winkel/galerie van mijn vriendin en haar partner (die je boven dit artikel ziet), kun je alleen op zaterdag bezoeken in de binnenstad van Zutphen (en op afspraak). Door de week kun je op de website ook shoppen. Erna Kuik maakt bijzonder werk. Zelf kreeg ik van haar eens voor mijn verjaardag een beeld met een haas die geen haas was. Deze haas die geen haas is, leest een boek waarin staat dat een stoel geen stoel is. Dit werk is niet meer te koop in haar webshop (misschien omdat het te verwarrend is voor deze toch al verwarrende tijd), maar wel veel andere mooie kunst. Ik zou echt eens een kijkje nemen.

Vertel hoe jij het ervaart