Sorry we missed you (filmtip)

Omdat het weekend is: even een filmtip. De film Sorry we missed you kun je zien via Uitzending gemist. Ik heb hem gisteren gekeken. Kortgezegd gaat hij over: hoe mensen in hun overleven automatisch verdergaan. En: hoe kinderen altijd hun ouders proberen te redden en hoe dat misschien wel nooit lukt omdat er met een beetje geluk wel naar ze geluisterd wordt, maar ze niet gehoord (kunnen) worden.
Van deze film moest ik een beetje huilen.

Sommige mensen huilen in hun eentje emmers vol over iets. Ik huil bijna nooit. Ik spaar mijn emotie op en knal het er op een andere manier uit. Meestal dan. Ik doe het wél als ik zie hoe mensen menselijk zijn en hun best doen. En meestal is dat op een ongeschikt moment. Soms is dat irritant want ik moest laatst bijvoorbeeld plotseling heel erg huilen toen ik met mijn middelste zoon naar een informatieve schoolreispresentatie van zijn lerares Frans aan het kijken en luisteren was. Die lerares vertelde heel enthousiast en betrokken over Parijs (‘de stad van liefde en licht’). En over de reis die ze voor haar leerlingen had georganiseerd (en ‘hopelijk doorgaat’, maar zij dacht van wel en zou dat dan zo geregeld hebben).
Heel even zou ik dan eens een keer ‘normaal’ willen zijn. Gelukkig was het via Zoom, want ik ben ertoe in staat dat publiekelijk te doen als niemand anders dat doet. En mensen dat raar vinden en me dan over mijn rug gaan aaien.

Ik moet ook altijd huilen als kinderen vol verwachting en totaal vals Sinterklaasliedjes zingen. Terwijl ik Albert Heijn op dit moment totaal mijd vanwege diezelfde stomme liedjes die gezongen worden door ‘zuivere’ kinderkoren of nog erger: warme, zachte mannenstemmen. ‘Zachtjes gaan de paardenhoeven’ betekent dan voor mij: wegwezen en heel erg snel.

Maar goed, het zou jammer zijn om de film Sorry we missed you te moeten missen, dus: snel naar Albert Heijn om een zak chips te kopen (en een doos tissues) om op de bank leeg te eten met Uitzending gemist aan. Het mág (en het is toch takkeweer: hoor de wind eens door de bomen waaien)!