Site pictogram Brongenoten

Humor en bewustzijn (en Jezus Christus) – Schuld: deel 2

Gedicht: Tamar Verkaik

In mijn ervaring met aanwezig zijn in spirituele groepen, heb ik gemerkt: humor en spiritualiteit gaan slecht samen. Hierover schreef ik bovenstaand gedicht.
Humor en bewustzijn daarentegen, gaan in mijn beleving wél goed samen. Dit kun je merken aan dat er in de samenkomsten van Martijn best wel veel gelachen wordt. Ookal is het allemaal behoorlijk serieus.

We maken allemaal wel eens fouten (=schulden)
Ik heb op deze site flink gemopperd over de groepsdynamiek en dat moet – vind ik nog steeds –  wél kunnen. Het is niet altijd handig, maar je mag toch eigenlijk alles zeggen? Dat is niet fout. Nu moet ik zeggen: ik heb wel stomme ervaringen, maar het is óók zo dat ik in geen enkele groep zo veel lol gehad heb als in een brongenotengroep. Óók, of misschien wel júíst met mensen die aspecten in hun persoonlijkheid hebben die mij helemáál niet goed uitkomen. Daar zal ik dan ook eerlijk in zijn. 🙂

Als dank hiervoor en als stimulatie om humor in de serieusheid te laten zijn, geef ik jullie nu een grapje mee. Nee, ik geef het niet mee: ik leg het neer. Dat vind ik een beter plan. Je kunt dan zelf bepalen of je het mee wilt nemen of niet. Je hoeft het niet te weigeren, want ik dring het niet op.

Belofte maakt schuld
Het is een stripje van mijn scheurkalender van Dirk Jan (van de striptekenaar Mark Retera, die veel leuke bewuste strips maakt). Het stripje is van gisteren en ik heb hem er dus vandaag afgescheurd. Hierdoor heb ik meteen deel 2 van mijn serie over Schuld. En daarmee de belofte van ‘ergens deel 1 neerzetten’ ingelost. Want: belofte maakt schuld. Zo is het spreekwoord.

Niet jouw fout (schuld)
Het is (zie stripje) dus niet jouw schuld dat/als je een burnout hebt. Maar wie z’n schuld het wél is, weet ik ook niet. Want schuld bestaat dus eigenlijk niet. Wat tóch raar is want iemand die veel of misschien zelfs alle schuld op zich genomen heeft, is Jezus Christus met dat hele kruis op z’n rug. Soms denk ik daarom dat Jezus Christus misschien ook wel niet bestaan heeft. Maar dat wordt een beetje te dol om te zeggen. Dat mág je volgens mij helemaal niet zeggen. Ook niet voor een grapje.

Bedankt brongenoten en Martijn!

Spring naar toolbar